HC Rytíři Vlašim

K nejčastějším dotazům z řad vlašimské hokejové veřejnosti se vyjádřil předseda klubu Michal Holánek. Michala těší pokroky ve vlašimské mládeži, výsledky „A“ týmu jsou naopak zklamáním. Stále ale může být sezóna úspěšná.

1. Jak jste spokojen s dosavadním průběhem sezóny?

Hodnocení bych rozdělil na 2 části. Tou první jsou mládežnické kategorie klubu. Práce s mládeží je běh na dlouhou trať. Jsem však přesvědčen, že jsme se vydali správným směrem. Povedlo se nám rozšířit a zkvalitnit trenérský tým, a myslím, že na tréninkách je to vidět. Některé tréninky jsou realizovány při aktivní účasti 4 i více trenérů. To nám umožňuje individuálnější přístup k dětem, který je především v kategorii přípravek nezbytný. Snažíme se, aby byly děti většinu tréninku v pohybu, aby byl trénink kombinací her a hokejových dovedností. Samozřejmě je před námi ještě hodně práce. Pracujeme na několika rozvojových projektech (např. vybudování plnohodnotné off-ice tréninkové plochy). Největší výzvou je zaujetí dětí ročníků 2017 a mladších, které budou budoucností klubu. Dalším důležitým úkolem je vytvoření komplexní tréninkové metodiky.

Druhou částí je náš „A“ tým, u kterého nás zajímají samozřejmě především výkony a výsledky v soutěžních utkáních. V případě „A“ týmu jsem s dosavadním průběhem sezóny zklamán. Velkým vykřičníkem byl nedůstojný výkon v posledním utkání s HC Hvězda Praha.

2. V čem vidíte příčiny neuspokojivých výsledků „A“ týmu?

Objektivně je třeba vidět, že nám ve většině utkání (především z důvodu zranění) chybělo 5 – 6 klíčových hráčů. Takový počet absencí by negativně poznamenal jakýkoliv klub krajské ligy. V některých utkáních jsem ale postrádal bojovnost a touhu po vítězství, a to se nedá omluvit. A v neposlední řadě mnoho hráčů polevilo v tréninkové morálce. Tyto problémy budeme řešit interně v rámci kabiny. Jsem totiž přesvědčen, že tým má potenciál hrát daleko lépe, a ještě je čas to dokázat. Potenciál týmu nám ukázalo hned první kolo ve Velkých Popovicích, ke kterému jsme přijeli téměř kompletní a po měsíci intenzivních tréninků, a předvedli jsme výborný výkon. Stavět lze také na výkonu z derby s Benešovem.

3. Můžete prozradit více o zraněných hráčích? Uvažujete o posílení týmu?

Vycházím-li z posledního utkání, tak nebyli k dispozici obránci Jakub Bauer, Ladislav Holada, Václav Drahoš, Jiří Beneš, útočníci Ondřej Cerk, Marek Kočí, Josef Hejný a brankář Michal Holánek. To je polovina základní sestavy. Vypadá to, že 3 – 4 hráči již budou připraveni do nadcházejícího utkání. U Jirky Beneše to naopak vypadá na dlouhodobou rekonvalescenci. Bohužel se v nejbližších utkáních musíme obejít ještě o Adama Herwiga, který obdržel 5 zápasový disciplinární trest. Drobné posílení týmu nelze zcela vyloučit, ale prioritou je hrát s vlašimskými hráči. Monitorujeme situaci u vlašimských odchovanců, kteří hrají ve vyšších soutěžích. Aktuálně dáme příležitost našim juniorům a já jim moc fandím, aby se do týmu prosadili.

4. Jaké jsou ambice do druhé poloviny sezóny?

Ambice zůstávají nadále stejné jako před sezónou. Byť jsme očekávali lepší výsledky, především v domácím prostředí, tak bodový zisk 15 bodů po 10 odehraných kolech nám zachovává naději na play off. Chceme do play off postoupit a v něm být konkurenceschopní každému soupeři. Ambice o postupu do 2. ligy, které se občas proslýchají, jsou zcela nesmyslné. Prioritou klubu je rozvoj dětí a mládeže a ne financování „A“ týmu za účelem postupu. Krajská liga mužů je pro město Vlašim ideální soutěží. Hokej se ve Vlašimi těší opravdu skvělé divácké podpoře (myslím, že největší v celé soutěži), a je jen na hráčích, aby diváky konečně potěšili zlepšenými výkony a výsledky.

5. Poslední otázkou taková zajímavost. Vedete klub jako předseda, zároveň nadále zastáváte pozici brankáře. Jak probíhá komunikace s trenérem ohledně sestavy do utkání?

Za výsledky a tedy i sestavu plně zodpovídá hlavní trenér Zdeněk Procházka. Nasazování brankářů do jednotlivých utkání spolu konzultujeme, ale pouze z důvodu mého zdravotního stavu, který je poměrně omezující a již mi neumožňuje 100 % vytížení. Dle potřeb týmu, pocitu trenéra a formy všech brankářů se vždy rozumně domluvíme. Jediným nařízením, možná spíše prosbou vedení klubu vůči trenérovi, je postupné vyzkoušení juniorských hráčů.

6. Je něco, co byste chtěl sdělit závěrem?

Poděkovat. Poděkování patří partnerům vlašimského hokeje a věrným fanouškům. Město Vlašim, generální partner Sellier & Bellot a.s. a další partneři poskytují hokejovému klubu významnou podporu, která dává klubu klid na práci a umožňuje neustálý rozvoj. Diváckou návštěvnost nám mohou závidět i kluby z vyšších soutěží. Moc si této podpory vážíme, a každý den pracujeme na tom, aby to bylo vidět i na ledě.